Articol preluat de pe http://www.kristofer.ro/voluntariatul-va-fi-recunoscut-ca-experienta-profesionala.
Noua Lege a voluntariatului a intrat la finalul acestei săptămâni în procedură parlamentară.
Noul proiect legislativ privind activitatea de voluntariat în România aduce trei modificări importante, poartă semnătura a 106 de membri ai Parlamentului din toate formațiunile politice și este rezultatul a 3 ani de consultări publice cu 500 de organizații neguvernamentale.
Care sunt cele trei modificări cheie aduse Legii voluntariatului?
- Relația dintre voluntar și organizația gazdă trebuie reglementată printr-un contract în formă scrisă, înregistrat în evidența organizației gazdă;
- Voluntariatul va fi recunoscut ca experință profesională de către angajatori. Este o măsura deja implementată în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și va avea ca rezultat direct creșterea angajabilității tinerilor și a tuturor categoriilor de vârstă;
- Organizația gazdă este obligată să acorde voluntarului un certificat de competențedobândite prin activitatea depusă, la cererea acestuia. Certificatul conține 8 competențe cheie preluate din Cadrul Național și cel European al calificărilor și este similar cu certificatul de tip youthpass.
Inițiatorul propunerii legislative este Mihai Sturzu, tânăr deputat PSD și probabil viitorul președinte al Tineretului Social Democrat. În realizarea noii legi s-a implicat activ VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului, care a ințiat sau a participat la dezbateri publice pe tema acestui proiect legislativ, alături de organizații neguvernamentale din țară, instituții publice și companii.
La conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentantă noua lege au fost prezenți și Nicolae Bănicioiu (Ministrul Tineretului și Sportului), Mircea Geoană, Raed Arafat, Anca Năstase (Federația VOLUM), Daniel Florea (deputat), etc.